BERITA

Q-matic_Mobile_Smart Button

Orchestra Connect adalah aplikasi perkhidmatan mudah alih pintar yang menjadikan semua yang mungkin. Ia meletakkan sumber daya ke tangan pekerja yang membantu mereka meningkatkan produktiviti dan tahap perkhidmatan pelanggan.

Dengan antara muka tunggal, ahli pasukan boleh menguruskan langkah masuk, mengekalkan kesedaran tentang pelanggan menunggu, pelanggan yang sedang berkhidmat, dan lawatan yang akan datang.

Mereka juga boleh memanfaatkan analisis perniagaan yang berguna seperti penyampaian dan hasil perkhidmatan. Salah satu cara adalah melalui penggunaan inovatif peranti tampuk tombol tanpa wayar yang dipanggil Flic.

Q-matic_Orchestra 6.1

Memusatkan kawalan perjalanan pelanggan, meningkatkan pengurusan antrian, dan menyampaikan pengalaman pelanggan yang sangat baik di setiap lokasi.

Keupayaan operasi yang diagihkan membolehkan anda menggunakan dan mengurus platform dari satu titik terpusat untuk memastikan operasi tanpa gangguan dan pengalaman perjalanan yang konsisten di setiap lokasi yang anda urus di seluruh dunia.

Tidak peduli betapa kompleksnya organisasi anda, Orchestra terus berfungsi dengan harmoni terhadap pengalaman pelanggan yang konsisten.

Q-matic_Mobile Connect

Qmatic Mobile Connect adalah aplikasi perniagaan pintar yang memberi kuasa kepada kakitangan perkhidmatan garis depan untuk cekap melibatkan diri dengan pelanggan dan mengambil keputusan perkhidmatan yang tepat yang mengakibatkan pengalaman pelanggan yang lebih baik.

Kakitangan anda menjadi lebih produktif dengan mempunyai maklumat di hujung jari mereka yang menjadikannya lebih mudah untuk memberikan perkhidmatan pelanggan yang hebat. Teknologi mudah alih bukan sihir, tetapi ia tidak dapat ditandingi sebagai sumber yang boleh memenangi pelanggan baru, memperdalam hubungan dengan pelanggan sedia ada, dan meningkatkan tahap produktiviti dan kepuasan anggota kakitangan.

Q-matic_MyFunWait

Qmatic hari ini mengumumkan pembebasan aplikasi pengurusan gilir bersepadu baru, Myfunwait. Dibangunkan bersama dengan Sticky Beat, agensi pengalaman digital.

aplikasinya adalah yang pertama untuk mengintegrasikan gamifikasi dengan pengurusan antrian masa nyata dan mempamerkan kepakaran Qmatic dalam menterjemahkan masa tunggu pasif ke dalam peluang penglibatan jenama yang meningkatkan pengalaman pelanggan.

Q-matic_Beacon

Interaksi peribadi memerlukan kecerdasan, tujuan, dan akses kepada sumber yang paling sesuai. Qmatic telah merangka ekosistem penyelesaian teknologi yang mampu menyampaikan kepelbagaian, dorongan data, penglibatan berkualiti tanpa mengira jenis atau komposisi perjalanan pelanggan unik anda.

Beacon digabungkan dengan aplikasi mudah alih yang mempunyai keupayaan untuk menyediakan alternatif perkhidmatan untuk pelanggan akhir dengan ketara dapat meningkatkan perkhidmatan dan pengalaman.

Q-matic_Pepper

Platform Perjalanan Pelanggan Qmatic Mengintegrasikan Robot Manusia untuk Memberi Pelanggan dan Meningkatkan Pengalaman Pelanggan di New Flagship Store Elisa.

Kami pakar dalam menyampaikan perjalanan pelanggan yang kohesif dan peribadi. Dengan mengintegrasikan Lada dengan platform Orchestra kami, kami dapat meningkatkan perjalanan pelanggan dan membolehkan perbualan peribadi dan bermakna dengan pelanggan.